Saturday

Kahwin Muda! Yay or nay?

Hey yalls!
Good morning..
Slept at 5AM in the morning and woke up at 8AM? tefakk? -.-''''''

Well, lets not off topic! I'm up awake, so lets just continue our main issue.

***

So, kahwin muda in bahasa or young marriage/marriage at young age .. Wtvr u guys wanna describe it as :)

Kalau zaman dulu kala kn, zaman tok nek moyang kita sbnrnya kahwin pd usia muda ni mcm trend tau.

Serious tak tipu!! They got married veryyy veryy the early. Myb at 16 17 yo? Awesome aitee??
That if in Malaysia. If our neighbor, Indonesia in other situation those girls sometimes got married at the age of 13 yo! Maigad .. Super oppa gangnam style riteee???

But, knp lama kelamaan benda ni jd mcm 'taboo' or sometg like awkward in our modern societies? I mean, whats wrong with getting married at young age? Seriously people, this not about gatal or what okay.

Hahaa i personally believed that there are 1001 of benefits yg semua org boleh dpt. Not just the couple itself, but ofcz to the people around them.
I'm a bit 'terpanggil' to kinda talk about this.
For me its not sometg that should be ashamed of. Seriously..
*muka serious, kening kening ;)

Now, mari kita bincg whats the pros and cons .. Kita sama sama jadikan panduan and iktibar :)
Soooo Nora dah buat some research dgn Atok Google.. *research?puih haha
Akan tetapi harus diketahui bahawa pendapat setiap manusia tak semuanya sama tau?
Ada yg yay, ada yg nay.

Ok now, the  
Pros

**Perkahwinan merupakan salah satu tuntutan Islam yang wajib sekiranya seseorang individu tersebut mempunyai kelayakan dan cukup syarat untuk menjalankan tanggungjawab sebagai seorang suami ataupun isteri.
>>>Diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. bahawa baginda Rasulullah saw telah bersabda :
“Jika datang kepada kamu seorang lelaki yang engkau redhai agamanya dan akhlaknya untuk meminang perempuan kamu, maka nikahkanlah dia. Jika tidak kamu lakukan demikian, maka akan timbullah fi tnah dan kerosakan”.(hadith hasan riwayat Tirmidzi no 1084)"<<<
**Then, ofcz laa dpt elakkan maksiat kan?? Once dah kahwin ni, hubungan jd halal. Siapa tknk hubungan halal yg diredhai Allah? Drpd bercinta tktau hala tuju, baik bercinta dgn yg pasti dan nyata insyaAllah. Bila dah halal, if u want to make babies go ahead. Pegi buat babies comelcomelcomel and bnyk! Tkde org nk marah. Haha no offense, but i'm being frank here. Dgn ini, boleh laa kita kurgkan kadar pembuangan babies. Kesian tauuu? :((

**Hubungan 2 buah keluarga dpt dieratkan? Hehee not just 2, in fact it could be 3 4 5 6 7 8 9 10!! Haaa mksud saya di sini bkn nk suruh si lelaki kawin bnyk ye. NO NO!! Tp mksudnya, bkn sahaja family pasangan tu itself but also uncles aunties dorg jugak. Ofcz laa akan lbih ramai. The more, the merrier!! Yeayyyyy :D

**Lepastu lagi kn, bila dah berkahwin nnt ofcz these young couples akan belajar utk hidup lebih berdikari.. Si suami belajar cari rezeki, jd leader, jd a responsible man. Si isteri belajar masak, kemas rumah, kurgkan kemalasan hehehe tettt.. Tp yg paling penting, kalau sblum ni solat tunggang langgang insyaAllah boleh saling igt mengingati kn?

**Lagi? Dah kata pun muda. I'm sure laa masih belajar or nk smbung belajar ke kn? Belajar laa kemana sekalipun insyaAllah ada suami yg boleh menjaga. Betul tak? Lagi kalau both bljr, lg sweett. Sama sama buat revision ke apa.. Jgn bercinta pulak! Ceh ceh :p

**And then sedikit sbnyk mengurangkan beban keluarga si perempuan, tkde laa family dok pening pikiaq cmne nk jaga. My parents always said, jaga seorg anak perempuan mcm jaga 10 org.. Well, my parents laa. Sbb jaga i mmg susah. Idk laa u guysss :(((

**Elakkan kesedihan terlampau/depression/kegilaan/meroyan dan sewaktu dgnnya. Got what i mean brah? Mksud saya di sini kn, korg imagine laa. Bercinta bagai nk rak since high school lah apa.. Ohh ada yg since lahir jugak tau, dekat babies ward tuu haaa. Lol.. Haa smbung! Bercinta bagai nk rak, bertahun tahun tahun tahun tahun lamanya.. Tapi? Takdak jodoh!! What?????? :OOO
Then start laa menggila sana sini. Aiyoo parah tau?

Cons

**U gaisss igt kawin muda senang ke? Susah tau :((
Ceh, ckp mcm ada pengalaman. Hahaa well, ada laa sikit kottt. Nnt kita cter. Now nk bgtau, kalau awk awk diluar sana ada merancang utk kawin muda.. MAKE SURE kena rancang betulbetulbetul! Jgn kawin lari ke apa. Pi lombok lah pi siam laa. Adoiyaii mcm mna nyeee pun!

**Restu keluarga itu penting! Kalau nk kawin muda, keluarga suppose to be the first yg u gaisss kena refer. Bukan Cik Jemah, Cik Bedah, atau Cik Joyah. NO NO! Keluarga and myb ur close friends.. Mrk ni lbih tahu apa yg baik atau buruk utk anda. Tp, kalian fikir nk dpt restu keluarga senang? Like i said earlier, benda ni mcm taboo tau. Parents mcm malas nk layan bila kita cter psl kawin muda muda ni. They'll labelled us as gatai sgt nk kawin lettew.. HMMMMMMM :/

**2nd, pls laa make sure yg u gaiss kawin muda ni bkn sbb ikut trend.. bkn sbb ikut kwn kwn. tapi sbb dah sampai seru! ceh ceh. puihh laa weh. no, tp sbb u gaisss rasa dah bersedia nk memikul satu tggungjwb yg sgt berat. no wait!! bkn satu, bnyk :D
kang i said satu, u guys buat satu je kahkahkah jk.. seriously u guys kena prepare laa mental and fikizal. dugaan kawin muda sgt bnyk tau. its not gonna be the end to a relationship, in fact its a start of a something new and matured.sbb apa kena prepare? NAK ELAKKAN PENCERAIAN (Y)

**cons yg lain lg, kalau kawin muda.. some says that, u wont get to live ur life to the fullest? mksud korg apa haa syaitan?? nak bebas bergaul and biar maksiat berleluasa? hahaa. adoi. nak enjoy apa?? cuba ckp. yes, being single mmg tak memeningkan kepala to certain people out there tp ada juga sekolompok manusia yg TAKNAK HIDUP SINGLE!! so kalau kawin muda, kononnya tkboleh enjoy,bila tkboleh enjoy, jadi stress, bila stress hbgn rumahtgga berkecai, then bercerai.. apakah? lu pikir sndiri..

**next, PENGACAU OR PEROSAK ANTARABANGSA! hahaahaaa. ini seriously happening okay? kata org, lelaki yg dah kahwin ni saham dia makin tggi sekarang. maklumlah, saham mereka di bursa sdg meningkat naik. ini dipercayai, betina keparats zaman moden ini sgt sgt sgt suka merampas kepunyaan wanita lain. betina jenis ini sgt tidak berhati perut. sgt tidak pndai menghormati hak sesama wanita. nmpk perbezaan betina dan wanita di situ? nowadays, boyfren hangpa pun boleh kena kebas apatah lg laki hangpa. sggupkah wanita wanita di luar sana makan hati msk smpai hangit and jantung masak cili padi? lol.

********************************************************************************

Jadi? Sekarang anda pilih yg mana? Haha. Tepuk dada tny selera.  Honestly, ramai je yg kawin muda. Di kalangan kwnkwn or those yg Nora kenal pun ramai je kawin muda then dah ada cute babies tau!! Tembam pulak tuu :D

Contoh paling famous and favourite ofcoz laa Pn. Dena Bahrin! She's 20 okay <3


And then my schoolmate in SMKTTDI back then, Alya Munirah. Also 20! <3





Got married masa husband 16, wife 14.. Maigad. Sweet! :)

 ****

There u go.. Pick a pick. Are u ready to take the challenge? :)
Till then, love <3

2 comments:

  1. If he's the one then why wait

    My point of view lah. Lol

    Tak leh folo adik kecik whyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak kecik, hehe.. akak kecik kena copy link blog adik kecik then paste kt dashboard akak kecik. baru boleh.. blog kita ni muda mudi lagi. tak maju sgt hahaa :D

      Delete